Op naar de finish

Met enige vertraging schrijven we hierbij nog een verslag over het einde van de rally. De vijfde dag waarbij Niels als koploper met grote voorsprong van start mocht in de 350cc klasse. Waar voor Peter en Jos het doel was om aan de finish te komen. Want na het uitvallen van Bas wilden we absoluut wel drie man aan de finish hebben.

De briefing

De avond voor de etappe was er zoals gewoonlijk een briefing waarin de laatste info en veranderingen werden gedeeld met de deelnemers. De aanpassing in de etappe was dit keer de gehele etappe. De lokale overheid had de etappe die was uitgedacht door de organisatie verboden. Hierdoor heeft de organisatie in een paar dagen een totaal nieuwe etappe uit moeten tekenen. Hierdoor waren de roadbooks tijdens de briefing nog onderweg naar het bivak.

De eerste special

Niels mocht die ochtend als 6de aantreden bij de start. Een etappe met 32 kilometer verbinding, 38 kilometer special, 7 kilometer verbinding om daarna via een 102 kilometer special terug te rijden naar Guadix. Tot slot maar 4 kilometer om gehuldigd te worden voor de kathedraal van Guadix. Peter mocht als tweede weg en Jos als laatste door de grote tijdstraf van de dag ervoor.

In de ochtend was Niels zenuwachtiger dan ervoor. Niet zo gek, want totaal onverwachts rijdt hij in de top mee in het klassement en was hij zelfs leider in het klassement. Alhoewel hij een ruime marge had op de nummer 2 kwamen er de toch nodige spanningen bij kijken. Eenmaal op de motor verdwenen die spanningen gelukkig snel.

Niels in actie in een rivierbedding

De etappe begon in een rivierbedding met veel korte bochten wat veel deed denken aan het crossen van vroeger op de circuits in Nederland. We hadden allemaal telkens wel plezier in de rivierbeddingen en het grappige is dat we daar als Nederlanders ook beter in zijn dan veel deelnemers uit andere landen, want met de zware zandbanen in Nederland hebben we daar gewoon meer ervaring in. In no-time had Jos een deelnemer of 8 ingehaald in nog geen 10 kilometer. Peter reed rustig aan en vooral om geen fouten te maken.

De tweede special

Na de eerste deel van de etappe moesten we even snel tanken. Daar stond Bas de rest op te wachten samen met Eric Bulsink, de vader van een andere Nederlandse deelnemer. Daarna hoefden we allemaal nog maar 100 kilometer. 100 toch wel mooi kilometers, want de organisatie had het voor elkaar gekregen om nog een mooie gevarieerde route samen te stellen. Voor Jos was soms wat minder genieten, want zo lekker dat hij de dagen ervoor erop stond, zo moeilijk ging het nu af en toe.

Uiteindelijk besloot Jos nog maar wat gas terug te nemen en de motor ‘rustig’ naar de finish te brengen. Niels en Peter deden eigenlijk hetzelfde, allemaal een tandje minder. Desalniettemin reed Niels toch nog naar een zeer knappe 14de plaats. Peter reed totaal foutloos in een toch wel lastige etappe qua navigeren en Jos reed bijna foutloos, maar presteerde het weer om tijdens een speedzone verkeerd te rijden. Puur omdat de focus dan even weg is.

FINISH!!

Aan de finish van de etappe was er voor iedereen wel een euforisch gevoel. Niels was de winnaar van de 350cc klasse en eindigde 8ste in het algemeen klassement. Een wereldprestatie! Peter werd in de etappe 50ste en 56ste in het eindklassement. Jos werd in de etappe 49ste en in het eindklassement 68ste. Maar belangrijker: na het uitvallen van Bas, wat gewoon enorm zonde was en enorm balen voor Bas, hebben we in ieder geval de overige drie motoren naar de finish gereden.

Die avond mocht Niels nog het podium beklimmen naar de hoogste trede. Dit had niemand van te voren durven dromen! We dronken nog een drankje met het hele team, bespraken allemaal onze ervaringen.

Een rally vol verhalen

Al met al hebben we een rally gehad vol met verhalen. Enorme hoogtepunten de prestatie van Niels, tot de enorme domper van de blessure en het uitvallen van Bas. Want ons doel was toch om vier motoren naar de finish te brengen. Ook presteerden Peter en Jos iets unieks door frontaal op elkaar te knallen, zonder gelukkig verregaande gevolgen. Maar het werd ook een rally met een zwarte rand. Het overlijden van Alberto Martínez had een enorme impact op eenieder in het bivak. De dag erna zaten we toch allemaal anders op de motor.

Inmiddels zijn we weer terug in ons koude kikkerlandje en heeft Bas al een bezoek gebracht aan het ziekenhuis voor zijn sleutelbeen. Aankomende vrijdag zal hij onder het mes gaan om een plaatje aan te laten brengen wat het herstel enorm gaat versnellen.

We hopen dat we middels onze Facebookpagina en deze website jullie goed op de hoogte hebben mogen houden. Daarnaast willen iedereen bedanken voor alle enthousiaste berichten. Er werd enorm meegeleefd en dat vinden we toch wel speciaal. En dan niet te vergeten dat we bij thuiskomst nog enorm verrast werden door een grote groep familie en vrienden die ons verwelkomden! Een fantastisch gevoel. Dank daarvoor!

Ook nog een speciaal dankwoord naar alle sponsoren die deze droom van ons allemaal mogelijk hebben gemaakt. Hierdoor konden we alles tiptop in orde maken en hebben we een geweldige ervaring erbij.