Er deden 15 Stijkels mee in de langste etappe

Het was een zware, lange en technische dag. Met 300 kilometer was het langste etappe van de rally. En hoewel we allemaal redelijk gescheiden startte duurde het niet lang voordat we elkaar allemaal weer zagen. Want qua navigeren had eigenlijk iedereen er wel moeite mee.

Jos was dit keer diegene die als eerste vertrok van het team. Het begon vrij goed. Hij was ook beter wakker geworden en had minder last van het lichaam. Daarnaast reed ie wel lekker. Maar rond kilometer 50 stond er een aanwijzing verkeerd in het roadbook. Volgens het roadbook moest je de hoofdweg volgen, maar in feite moest je een klein begroeid paadje in. Dat was ook het punt waar iedereen bij elkaar kwam.

Na wat zoeken reed Jos terug naar een herkenbaar punt en daar stonden Peter en Bas ook. Bas was als allerlaatste gestart en had daarmee al een gigantische inhaalslag gemaakt. Uiteindelijk vonden Peter en Bas, samen met een andere Nederlander Bert het goede pad. Maar Jos die was het spoor even helemaal bijster. In totaal heeft hij daar meer dan een uur verspeeld.

Aankomst bij de neutralisatie over een skipiste

Qua navigeren gingen er zoveel in de fout. Peter, Bas en Bert reden gezamenlijk naar de neutralisatie op kilometer 130. Jos, die als eerste van het stel gestart was, kwam daar pas aan toen zij een half uur later vertrokken. Vanaf dat moment nam Bas ook snel afstand van Peter. Jos had de dagklassering helemaal uit zijn gedachte gezet omdat hij vroeg was gestart maar als een van de laatste bij de neutralisatie aankwam. Dus gewoon lekker rustig aan doen.

Bas reed verder een goede etappe. Wel wat kleine foutjes, maar letterlijk niemand kwam deze etappe foutloos door. Dus dat hoort er redelijk bij. Peter ging vlak na de neutralisatie nog een keer goed de mist in op een punt waar er gereden moest worden op graden. Daardoor kwam Jos verrassenderwijs weer snel in het wiel van Peter die nog steeds met Bert reed. Jos haalde hen uiteindelijk weer in. Maar maakte vlak daarna klein navigatiefoutje waardoor hij er weer achter kwam. Paar minuten later haalde Jos hen weer in. En dit gebeurde nog een paar keer..

Ik heb het idee dat er wel 15 Stijkels meedoen deze rally. Ben de hele dag door Bas, Peter en Jos ingehaald.

Bert Veenje

Het laatste deel zat Jos er wel weer lekker op en reed uiteindelijk weg bij Peter. Peter zelf zat de hele dag in het wiel van van Bert Veenje. Met een reden trouwens, want Bert stond 8 seconden voor hem in het klassement. En aangezien Peter minuten later gestart was zou dat betekenen dat hij voor hem terecht zou komen. Maar doordat het roadbook van Peter het begaf kon hij de laatste drie kilometer niet meer navigeren. Waardoor die hele voorsprong te niet werd gedaan.

Klim na de neutralisatie

Al met al een zware en lange dag. Jos hield het goed met zijn lichaam, maar verspeelde veel tijd met navigeren. Bas had een goede, bijna foutloze, dag en reed van de allerlaatste plek naar de voorlopige 13de tijd. Peter en Jos staan voorlopig ergens tussen plek en 20 en 30. Wellicht dat deze uitslag nog overhoop wordt gegooid, want er stond een foute notitie in het roadbook en deze gaat misschien aangehecht worden. En daar hebben we allemaal veel tijd verloren.

Maar allemaal heelhuids aan de finish. En dat kunnen ze vandaag niet allemaal zeggen. Er zijn de nodige uitvallers. Ook al veel verhalen gehoord van valpartijen. Morgen een nieuwe dag en dan staat er een special van 215 kilometer op het programma.